Најнови информации

Почитувани,
Во продолжение одговорот од Министерство за финансии

*Одговор на допис

Со почит,
ИСОС

Уставниот суд на седницата закажана за 8 јули 2020 година ќе разгледува иницијатива за оценување на уставноста и законитоста на членот 2 став 1 од Уредбата со законска сила за примена на Законот за вршење на сметководствени работи донесена од Владата на Република Северна Македонија на 29 мај 2020 година („Службен весник на Република Северна Македонија“ бр.140/2020)

Согласно Уредбата со Законска сила за субвенционирање на износ за исплата на придонеси од задолжително социјално осигурување за вработени во медиуми, работодавач-медиум може да ја користи мерката субвенционирање на исплата на придонеси од задолжително социјално осигурување за вработените во медиумите кои работеле и известувале за надминување на состојбата со COVID -19 за времетраење на вонредната состојба, за месеците јуни, јули и август 2020.

Согласно измените и дополнувањето на Уредбите со законска сила за финансиска поддршка на работодавачите и самостојните вршители на дејност погодени од здравствено-економската криза предизвикана од коронавирусот, заради исплата на платите за месеците април, мај и јуни 2020 година, компаниите и самостојните вршители на дејност мерката 14.500 може да ја користат и во јуни 2020 година.

Според податоците на Државниот завод за статистика, индексот на просечната месечна исплатена бруто-плата по вработен во април 2020 година, во однос на април 2019 година, изнесува 104.8.

Ваквото зголемување се должи, пред сѐ, на зголемувањето на просечната месечна исплатена бруто-плата по вработен во секторите: Образование (13.1 %), Други услужни дејности (7.5 %) и Дејности на здравствена и социјална заштита (7.2 %).

Намалување на просечната месечна исплатена бруто-плата по вработен, во однос на претходниот месец, е забележано во секторите: Објекти за сместување и сервисни дејности со храна (8.6 %), Транспорт и складирање (6.8 %) и Преработувачка индустрија (6.7 %).
Просечната месечна исплатена бруто-плата по вработен, во април 2020 година, изнесува 38 567 денари.

Според податоците на Државниот завод за статистика, индексот на просечната месечна исплатена нето-плата по вработен во април 2020 година, во однос на април 2019 година, изнесува 104.2. Ваквото зголемување се должи, пред сѐ, на зголемувањето на просечната месечна исплатена нето-плата по вработен во секторите: Образование (12.0 %), Други услужни дејности (6.9 %) и Дејности на здравствена и социјална заштита (6.4 %).

Намалување на просечната месечна исплатена нето-плата по вработен, во однос на претходниот месец, е забележано во секторите: Објекти за сместување и сервисни дејности со храна (9.0 %), Стручни, научни и технички дејности (6.9 %) и Транспорт и складирање (6.6 %).

Просечната месечна исплатена нето-плата по вработен, во април 2020 година, изнесува 25 830 денари.

Почитувани,

На ден 17.06.2020 со почеток во 12.00 часот членовите на УО на ИСОС одржаа редовна седница во проширен состав со членови овластени сметководители на ИСОС во пролжение е записникот и донесените заклучоци и одлуки

* Записник

* Ургенција

* Одлука

Со почит
ИСОС

Почитувани членови на Институтот,

Ве известуваме дека вчера 15 Јуни 2020 година во попладневните часови заврши тридневната Конференција на тема „Актуелни предизвици за сметководството и професионалното усовршување во услови на пандемија„.
Во првиот дел од конференцијата главна теме беше „Обезвреднувањето на средствата и примената на МСС 36„ кој се покажува дека станува се поактуелен за примена. Се зборуваше за тоа кои се барањата според МСС 36 и секција 27 од МСФИ за МСЕ и кои се нивните суштински разлики. Со практични примери предавачот успеа да ги приближи барањата на овој стандард во услови на пандемија, кога генерално субјектите се соочени со драстичен пад на приходите зголеми трошоци и со тоа дека се соочени со извесна потреба постријки и опрема да бидат обезвреднети.

Страница 1 од 109

ЗА НАС

Институтот на сметководители и овластени сметководители на Република Македонија е професионално здружение на сметководителите и овластените сметководители, основано во согласност со Законот за вршење на сметководствена дејност. Институтот се основа со цел унапредување на сметководствената професија и организирано делување.

КОНТАКТ ИНФО

Ѓуро Стругар бр.5
(зграда Технометал Вардар)
кат 1, лок 132/133
1000 Скопје, Р. Македонија

+389 (0)2 3200030

Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.
Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.
Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

Жиро Сметка
Прокредит Банка
380-1771093051-38

НЛБ Тутнска Банка
210-0682971602-69