Индекси на трошоците на животот и на цените на мало, октомври 2020 година

10 Ноември 2020

Според податоците на Државниот завод за статистика, индексот на трошоците на животот во октомври 2020 година, во однос на претходниот месец, изнесува 100.1, а индексот на цените на мало изнесува 99.5.

Пораст на индексите на трошоците на животот во октомври 2020 година, во споредба со претходниот месец, е забележан кај цигарите за 5.2 %, свежиот и разладениот зеленчук освен компирите и другите коренести плодови за 4.2 %, маслото и маснотиите за 3.7 %, шеќерот, џемот, медот, чоколадата и кондиторските производи за 0.9 % и виното за 0.2 %.

Во октомври, исто така, пораст на индексите на трошоците на животот е забележан и кај обувките за 2.0 %, накитот, часовниците и рачните часовници за 1.6 %, парамедицинските услуги, градините, растенијата и цвеќињата за 1.5.%, гасот за домаќинствата, цврстите горива за 1.4 %, одржувањето и поправките на сопствените превозни средства, информатичката опрема за обработка на податоци за 1.1 %, игрите, играчките и хобијата, услугите за култура за 0.3 %.

Намалување на индексите на трошоците на животот во октомври 2020 година, во споредба со претходниот месец, е забележано кај свежото и разладеното овошје за 4.7 %, рибата и морските плодови за 0.7 %, прехранбените производи, неспомнати на друго место за 0.5 %, месото за 0.4 % и пивото за 0.2 %.

Исто така, намалување на индексите на трошоците на животот е забележано и кај фотографската и кинематографската опрема и оптичките инструменти за 8.4 %, опремата за прием, снимање и репродукција на звук и слики за 3.0 %, течните горива за домаќинствата за 0.8 %, малите електрични апарати за домаќинствата, моторните возила за 0.6 %, книгите за 0.4 %, текстилот за домаќинството, фризерските салони и центрите за разубавување за 0.3 %, мебелот и покуќнината, резервните делови и приборот за сопствените превозни средства, другите услуги за опрема за сопствен превоз, медиумите за снимање, домашните миленици и сродните производи за 0.2 %.

Индексот на трошоците на животот во октомври 2020 година, во однос на октомври 2019 година, бележи зголемување од 2.1 %, а индексот на цените на мало бележи зголемување од 1.0 %.

ЗА НАС

Институтот на сметководители и овластени сметководители на Република Македонија е професионално здружение на сметководителите и овластените сметководители, основано во согласност со Законот за вршење на сметководствена дејност. Институтот се основа со цел унапредување на сметководствената професија и организирано делување.

КОНТАКТ ИНФО

Ѓуро Стругар бр.5
(зграда Технометал Вардар)
кат 1, лок 132/133
1000 Скопје, Р. Македонија

+389 (0)2 3200030

Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.
Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.
Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

Жиро Сметка
Прокредит Банка
380-1771093051-38

НЛБ Тутнска Банка
210-0682971602-69