×

Предупредување

JUser: :_load: Неможно вчитување корисник со ID: 561

Соопштение од Централен регистар за спроведување на контрола

31 Мај 2017

Централниот регистар на Република Македонија информира дека од 01.06.2017 (четврток), службени лица вработени во ЦР, овластени од директорот, ќе спроведат контрола на носителите на овластување - регистрационен агент.

Предмет на контрола ќе биде исполнетоста на критериумите за добивање на овластување, постапувањето при поднесување на пријава за упис и извршување на услугите за упис преку Системот за е-регистрација. Како што се наведува во соопштението, службените лицa овластени за спроведување на контрола ќе бидат должни да се легитимираат пред субјектот кој е предмет на контрола. 

„Предметот на контрола е регулиран со член 34-е од Закон за едношалтерски систем и за водење на трговски регистар и регистарот на други правни лица и ќе се однесува на проверка на идентичноста на податоците содржани во пријавата и прилозите поднесени преку Системот за е - регистрација, со податоците содржани во прилозите доставени до регистрациониот агент од субјектот на упис, ќе се врши проверка на исполнетоста на критериумите определени со членот 34-а од овој Закон како и проверка во постапувањето согласно со членот 82 став (4) од Законот за трговските друштва“, се вели во соопштението.


Во прилог објавуваме преглед на субјекти кои се предмет на контрола.

 

ЗА НАС

Институтот на сметководители и овластени сметководители на Република Македонија е професионално здружение на сметководителите и овластените сметководители, основано во согласност со Законот за вршење на сметководствена дејност. Институтот се основа со цел унапредување на сметководствената професија и организирано делување.

КОНТАКТ ИНФО

Ѓуро Стругар бр.5
(зграда Технометал Вардар)
кат 1, лок 132/133
1000 Скопје, Р. Македонија

+389 (0)2 3200030

Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.
Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.
Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

Жиро Сметка
Прокредит Банка
380-1771093051-38

НЛБ Тутнска Банка
210-0682971602-69

 

Веб-страницата на ИСОС користи колачиња (cookies). Колачињата (cookies) се користат за подобрување на Вашето корисничко искуство. Повеќе информации за начинот на користење и како да ги промените Вашите подесувања за користење на колачињата, може да најдете во документот Политика за колачиња (cookies).