×

Предупредување

JUser: :_load: Неможно вчитување корисник со ID: 561

ИЗВЕСТУВАЊЕ

12 Септември 2017

Се повикуваат сите вршители на дејност, сметководствени работи согласно Законот за вршење на сметководствени работи најдоцна до 30.09.2017 да ги достават потребните документи заради навремено стекнување со лиценца за работа и навремено усогласување на web апликацијата со Централен Регистар на РМ и Управата за јавни приходи, а сходно достава на Годишна сметка и ДБ за 2017 година.

Потребно е согласно член 21 од Законот за вршење на сметководствени работи да ги достават следните документи поради тоа што Трговецот поединец-сметководител, трговецот поединец-овластен сметководител и друштвото за вршење сметководствени работи може да врши сметководствени работи по добивање на лиценца за работа од Институтот на сметководители и овластени сметководители на РМ и по запишувањето во соодветниот регистар.
За добивање лиценца за работа субјектите до Институтот поднесуваат барање на пропишан образец за добивање лиценца за работа, кон кое задолжително се приложуваат следните документи:

- список на лица вработени како сметководители и овластени сметководители со регистарски број под кој се запишани во соодветниот регистар кај Институтот;

- доказ за годишно осигурување од штета при вршење на професионална дејност (сметководствени работи), и тоа:
         за трговец поединец-сметководител на износ од минимум 2.000 евра во денарска противвредност по штетен настан,
         за трговец поединец-овластен сметководител на износ од минимум 5.000 евра во денарска противвредност по штетен настан и
         за друштво за вршење сметководствени работи на износ од минимум 20.000 евра во денарска противвредност по штетен настан и

- доказ за уплатен надоместок за издавање лиценца за работа.

Истовремено потребно е да се достави и барање за упис во регистарот на лиценцирани друштва за вршење сметководствени работи, со цел скратување на времето за упис во соодветните регистри.

ЗА НАС

Институтот на сметководители и овластени сметководители на Република Македонија е професионално здружение на сметководителите и овластените сметководители, основано во согласност со Законот за вршење на сметководствена дејност. Институтот се основа со цел унапредување на сметководствената професија и организирано делување.

КОНТАКТ ИНФО

Ѓуро Стругар бр.5
(зграда Технометал Вардар)
кат 1, лок 132/133
1000 Скопје, Р. Македонија

+389 (0)2 3200030

Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.
Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.
Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

Жиро Сметка
Прокредит Банка
380-1771093051-38

НЛБ Тутнска Банка
210-0682971602-69

 

Веб-страницата на ИСОС користи колачиња (cookies). Колачињата (cookies) се користат за подобрување на Вашето корисничко искуство. Повеќе информации за начинот на користење и како да ги промените Вашите подесувања за користење на колачињата, може да најдете во документот Политика за колачиња (cookies).