Најнови информации

Според податоците на Државниот завод за статистика, индексот на просечната месечна исплатена бруто-плата по вработен во септември 2019 година, во однос на септември 2018 година, изнесува 105.6.

Ваквото зголемување се должи, пред сѐ, на зголемувањето на просечната месечна исплатена бруто-плата по вработен во секторите: Транспорт и складирање (10.4 %), Уметност, забава и рекреација (9.1 %) и Административни и помошни услужни дејности (9.0 %).

Зголемување на просечната месечна исплатена бруто-плата по вработен, во однос на претходниот месец, е забележано во секторите: Јавна управа и одбрана; задолжително социјално осигурување (5.0 %), Образование (3.2 %) и Уметност, забава и рекреација (2.0 %).

Просечната месечна исплатена бруто-плата по вработен, во септември 2019 година, изнесува 37 797 денари.

ИЗВЕСТУВАЊЕ

Известување,

За членовите на Институтот на сметководители и овластени сметководители
Ве известуваме дека постојат податоции за вработувања на наши членови кои недостасуваа во официјалните регистри што се водат согласно член 29 од Законот за вршење на сметководствени работи

Вкупно запишани овластени сметководители во соодветниот регистарот се 7.945 и нема информација за вработување кај 277 сметководители или ~3.48%
Вкупно запишани сметководители во соодветниот регистар е 1.543 и нема информација за нивното вработување кај 113 сметководители или ~7.32%

Институтот на сметководители и овластени сметководители на РМ информира дека Регистарот на друштва за вршење сметководствени услуги и Регистарот на ТП – овластени сметководители се дополнети со правните субјекти кои се стекнаа со правото за добивање на лиценца за работа согласно Законот за вршење на сметководствени работи и кои се запишани во соодветните регистри.

Според податоците на Државниот завод за статистика, во септември 2019 година, продажните цени на производителите на индустриски производи на странските пазари се повисоки за 1.4 % на месечно ниво, а за 7.1 % на годишно ниво.

Во септември 2019, во споредба со август 2019 година, продажните цени на производителите на индустриски производи на странските пазари се повисоки во секторот Рударство и вадење на камен за 0.2 %, а во секторот Преработувачка индустрија за 1.5 %.

Во септември 2019, во споредба со септември 2018 година, продажните цени на производителите на индустриски производи на странските пазари се пониски во секторот Рударство и вадење на камен за 3.5 %, а во секторот Преработувачка индустрија се повисоки за 8.1 %.

Приходите кои можеле да се приберат од прогресивното оданочување и повисоката стапка на личен доход се помали за 51,2% во однос на потенцијалот, покажува анализата на Министерството за финансии насловена „Како до сеопфатен, фер и ефикасен данок вo Република Северна Македонија“, објавена на веб-страната на Министерството.

Управата за јавни приходи објавува Листа на должници бр.11/2019 за долгови доспеани до 31.07.2019 и неплатени до 31.10.2019 година по основ на ДДВ, данок на добивка, персонален данок на доход, придонеси од задолжително социјално осигурување, акцизи и царини, за кои вкупниот износ на долгот е:

повисок од 120.000 денари за физичките лица и самостојни вршители на дејност; и
повисок од 300.000 денари за правните лица.

Според податоците на Државниот завод за статистика, во септември 2019 година, продажните цени на производителите на индустриски производи, вкупно, се повисоки за 0.8 % на месечно ниво, а за 4.9 % на годишно ниво.

Во септември 2019, во споредба со август 2019 година, продажните цени на производителите на индустриски производи, вкупно, се повисоки во секторот Рударство и вадење на камен за 0.1 %, во секторот Преработувачка индустрија за 0.9 % и во секторот Снабдување со електрична енергија, гас, пареа и климатизација за 0.1 %.

Во септември 2019, во споредба со септември 2018 година, продажните цени на производителите на индустриски производи, вкупно, се пониски во секторот Рударство и вадење на камен за 0.6 % и во секторот Снабдување со електрична енергија, гас, пареа и климатизација за 0.9 %, а во секторот Преработувачка индустрија се повисоки за 5.8 %.

Според претходните податоци на Државниот завод за статистика, вкупната вредност на извозот на стоки од Република Северна Македонија, во периодот јануари – септември 2019 година, изнесува 294 523 592 илјади денари и бележи пораст од 13.2 % во однос на истиот период од претходната година. Вредноста на увезената стока, во периодот јануари – септември 2019 година изнесува 378 291 909 илјади денари, што е за 11.4 % повеќе во споредба со истиот период од претходната година.

Трговскиот дефицит, во периодот јануари – септември 2019 година, изнесува 83 768 317 илјади денари.

Покриеноста на увозот со извоз, во периодот јануари – септември 2019 година, изнесува 77.9 %.

Страница 3 од 87

ЗА НАС

Институтот на сметководители и овластени сметководители на Република Македонија е професионално здружение на сметководителите и овластените сметководители, основано во согласност со Законот за вршење на сметководствена дејност. Институтот се основа со цел унапредување на сметководствената професија и организирано делување.

КОНТАКТ ИНФО

Ѓуро Стругар бр.5
(зграда Технометал Вардар)
кат 1, лок 132/133
1000 Скопје, Р. Македонија

+389 (0)2 3200030

Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.
Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.
Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

Жиро Сметка
Прокредит Банка
380-1771093051-38

НЛБ Тутнска Банка
210-0682971602-69