Најнови информации

Седницата на Управен одбор ќе се одржи на ден 29.05.2020 година (петок) со почеток во 12,00 часот во просториите на Институт на сметководители и овластени сметководители на Република Македонија.
За седницата се предлага следниот:

Почитувани,
Ве известуваме дека УО на Институтот ќе одржи седница на 29.05.2020 година во 12 часот во просториите на ИСОС на ул. Црвена Скопска Општина бр.10 Скопје.
Почнувајќи од оваа седица УО ќе повикува да присуствуваат заинтересирани членови од нашите подружници. За седницата на 29.05.2020 год. ги повикуваме заинтересираните членови на градовите Гостивар и Гевгелија да го пријават своето присуство на официјалните маил адреси на Институтот. Поради актуелната состојба може да присуствуваат најмногу четворица колеги (по двајаца од град Гостивар и Гевгелија).
УО на секој нареден состанок ќе повикува претставници од други подружници/градови.


Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.
Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.
Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

Со почит,
ИСОС

Според податоците на Државниот завод за статистика, индексот на просечната месечна исплатена бруто-плата по вработен во март 2020 година, во однос на март 2019 година, изнесува 108.1.
Ваквото зголемување се должи, пред сѐ, на зголемувањето на просечната месечна исплатена бруто-плата по вработен во секторите: Образование (13.3 %), Трговија на големо и трговија на мало; поправка на моторни возила и мотоцикли (11.5 %) и Преработувачка индустрија (10.6 %).
Намалување на просечната месечна исплатена бруто-плата по вработен, во однос на претходниот месец, е забележано во секторите: Објекти за сместување и сервисни дејности со храна (15.9 %), Уметност, забава и рекреација (15.5 %) и Стручни, научни и технички дејности (8.7 %).
Просечната месечна исплатена бруто-плата по вработен, во март 2020 година, изнесува 39 437 денари.

Според податоците на Државниот завод за статистика, индексот на просечната месечна исплатена нето-плата по вработен во март 2020 година, во однос на март 2019 година, изнесува 107.4.
Ваквото зголемување се должи, пред сѐ, на зголемувањето на просечната месечна исплатена нето-плата по вработен во секторите: Образование (12.2 %), Трговија на големо и трговија на мало; поправка на моторни возила и мотоцикли (11.2 %) и Преработувачка индустрија (9.8 %).
Намалување на просечната месечна исплатена нето-плата по вработен, во однос на претходниот месец, е забележано во секторите: Објекти за сместување и сервисни дејности со храна (15.6 %), Уметност, забава и рекреација (15.4 %) и Стручни, научни и технички дејности (9.9 %).
Просечната месечна исплатена нето-плата по вработен, во март 2020 година, изнесува 26 422 денари.

Согласно одредбите на член 2-д став 4 од Уредбата со законска сила за дополнување на уредбата со законска сила за примена на Законот за данокот на додадена вредност за време на вонредна состојба (“Службен Весник на РСМ”, 108/20), рокот за поднесување на даночната ДДВ пријава (на образецот “ДДВ-04) и за плаќање на данокот на додадена вредност за даночниот период од 1 април 2020 до 30 април 2020 се одложува за време на вонредната состојба до 31 мај 2020 година.

Почитувани граѓани на 31.05.2020 година истекува рокот за потврдување или коригирање на Вашата Годишна даночна пријава.
По истекот на законскиот рок на 01.06.2020 година Годишните даночни пријави ќе добијат статус на конечни даночни пријави, согласно последниот статус на Годишната даночна пријава – потврдена или коригирана. На 01.06.2020 година службено ќе бидат потврдени и Годишните даночни пријави коишто од страна на граѓаните не се ниту потврдени ниту коригирани. Годишната даночна пријава којашто граѓанинот ја коригирал, а добила статус на конечна даночна пријава ќе треба да биде одобрена од службено лице на Управата за јавни приходи. Доколку службеното лице не ја одобри коригираната даночна пријава ќе се донесе решение за утврдување на данокот на личен доход за 2019 година.

Почитувани,

Во продолжение измените и дополнувањата на Уредбата со законска сила за примена на Законот за даночна постапка за време на вонредна состојба и Уредбата со законска сила за примена на Законот за данокот на додадена вредност за време на вонредна состојба, објавени во службен весник бр.128

Службен весник бр. 128

Со почит,
ИСОС

Управата за јавни приходи денес до Генералниот Секретаријат на Владата достави Известување за обработени и одобрени барања за финансиска поддршка на 7 .710 фирми во износ од 659.324.245 денари.

Страница 4 од 109

ЗА НАС

Институтот на сметководители и овластени сметководители на Република Македонија е професионално здружение на сметководителите и овластените сметководители, основано во согласност со Законот за вршење на сметководствена дејност. Институтот се основа со цел унапредување на сметководствената професија и организирано делување.

КОНТАКТ ИНФО

Ѓуро Стругар бр.5
(зграда Технометал Вардар)
кат 1, лок 132/133
1000 Скопје, Р. Македонија

+389 (0)2 3200030

Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.
Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.
Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

Жиро Сметка
Прокредит Банка
380-1771093051-38

НЛБ Тутнска Банка
210-0682971602-69