Најнови информации

Работодавачите кои го искористиле правото на субвенционирање за исплата на придонеси од задолжително социјално осигурување, согласно Уредбата со законска сила за субвенционирање на исплата на придонеси од задолжително социјално осигурување за време на вонредна состојба („Службен весник на РСМ“, број 92/2020 и 116/2020), должни се примените финансиски средства да ги вратат во Буџетот на Република Северна Македонија, но најмногу до износот од 50% од остварениот финансиски резултат за 2020 година, зголемен за износот на оданочивите расходи и помалку искажани приходи од Даночниот биланс за обврзниците на данок на добивка.

 Според податоците на Државниот завод за статистика, индексот на просечната месечна исплатена бруто-плата по вработен во декември 2020 година, во однос на декември 2019 година, изнесува 105.7.
Ваквото зголемување се должи, пред сѐ, на зголемувањето на просечната месечна исплатена бруто-плата по вработен во секторите: Информации и комуникации (14.9 %), Рударство и вадење на камен (10.9 %) и Дејности на здравствена и социјална заштита (10.4 %).
Зголемување на просечната месечна исплатена бруто-плата по вработен, во однос на претходниот месец, е забележано во секторите: Информации и комуникации (13.9 %), Финансиски дејности и дејности на осигурување (12.0 %) и Рударство и вадење на камен (11.4 %).
Просечната месечна исплатена бруто-плата по вработен, во декември 2020 година, изнесува 42 227 денари.

Според податоците на Државниот завод за статистика, индексот на просечната месечна исплатена нето-плата по вработен во декември 2020 година, во однос на декември 2019 година, изнесува 105.4.
Ваквото зголемување се должи, пред сѐ, на зголемувањето на просечната месечна исплатена нето-плата по вработен во секторите: Информации и комуникации (15.5 %), Рударство и вадење на камен (10.5 %) и Дејности на здравствена и социјална заштита (10.0 %).
Зголемување на просечната месечна исплатена нето-плата по вработен, во однос на претходниот месец, е забележано во секторите: Информации и комуникации (14.4 %), Финансиски дејности и дејности на осигурување (12.5 %) и Рударство и вадење на камен (10.6 %).
Просечната месечна исплатена нето-плата по вработен, во декември 2020 година, изнесува 28 294 денари.

Почитувани,

Ги известуваме сите обврзници за поднесување на годишни сметки во хартиена форма, дека Централниот регистар на РСМ ќе врши прием на годишни сметки и финансиски извештаи за 2020 година и во деновите:
- 27.02.2021 година (сабота) од 08:00 - 16:00 часот
- 01.03.2021 година (понеделник) од 08:00 - 20:00 часот.

На 01.03.2021 година (понеделник) од 08:00 - 16:00 часот Централниот регистар на РСМ овозможува прием на годишните сметки за 2020 година, во хартиена форма за правните субјекти и во следните градови во кои нема свои канцеларии:

- Кратово - во објектот на Општина Кратово
- Демир Хисар - во објектот на Општина Демир Хисар
- Крушево - во објектот на Уни банка

Со почит,
Централен регистар на Република С.Македонија

Институтот на сметководители и овластени сметководители информира дека Регистарот на овластени сметководители и Регистарот на сметководители се дополнети со носители на уверенија за кои е завршена постапката за упис, согласно Законот за вршење сметководствени работи.

ИСОС ГИ ИЗВЕСТУВА СМЕТКОВОДИТЕЛИТЕ И НИВНИТЕ КЛИЕНТИ ЗА ЗАКОНСКАТА ОБВРСКА ЗА УПИС НА ВИСТИНСКИТЕ СОПСТВЕНИЦИ ВО РЕГИСТАРОТ ЗА ВИСТИНСКИ СОПСТВЕНИЦИ

ИСОС ги известува сите правните лица кои вршат сметководствени услуги, овластените сметководители и сметководители (во понатамошниот текст: сметководители) и нивните клиенти за законската обврска за запишување на вистински сопственик во Регистарот на вистински сопственици во законски предвидениот рок до 27.04.2021 година. Должности на субјектите за идентификување и потврдување на вистински сопственик на клиентите со кои воспоставуваат деловни односи и постапувањето на сметководителите како регистрациони агенти а во врска со Регистарот на вистинските сопственици и нивните должности

Почитувани,

На ден 04.02.2021 година со почеток во 12.00 часот членовите на УО на ИСОС одржаа редовна седница. Во продолжение е записникот, донесени одлуки и испратени барања/дописи до надлежни институции.

 

Со почит
ИСОС

Институтот на сметководители и овластени сметководители на РМ информира дека Регистарот на друштва за вршење сметководствени услуги и Регистарот на ТП – овластени сметководители се дополнети со правните субјекти кои се стекнаа со правото за добивање на лиценца за работа согласно Законот за вршење на сметководствени работи и кои се запишани во соодветните регистри.

Страница 6 од 123

ЗА НАС

Институтот на сметководители и овластени сметководители на Република Македонија е професионално здружение на сметководителите и овластените сметководители, основано во согласност со Законот за вршење на сметководствена дејност. Институтот се основа со цел унапредување на сметководствената професија и организирано делување.

КОНТАКТ ИНФО

Ѓуро Стругар бр.5
(зграда Технометал Вардар)
кат 1, лок 132/133
1000 Скопје, Р. Македонија

+389 (0)2 3200030

Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.
Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.
Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

Жиро Сметка
Прокредит Банка
380-1771093051-38

НЛБ Тутнска Банка
210-0682971602-69

 

Веб-страницата на ИСОС користи колачиња (cookies). Колачињата (cookies) се користат за подобрување на Вашето корисничко искуство. Повеќе информации за начинот на користење и како да ги промените Вашите подесувања за користење на колачињата, може да најдете во документот Политика за колачиња (cookies).