Најнови информации

Според податоците на Државниот завод за статистика, индексот на просечната месечна исплатена бруто-плата по вработен во април 2020 година, во однос на април 2019 година, изнесува 104.8.

Ваквото зголемување се должи, пред сѐ, на зголемувањето на просечната месечна исплатена бруто-плата по вработен во секторите: Образование (13.1 %), Други услужни дејности (7.5 %) и Дејности на здравствена и социјална заштита (7.2 %).

Намалување на просечната месечна исплатена бруто-плата по вработен, во однос на претходниот месец, е забележано во секторите: Објекти за сместување и сервисни дејности со храна (8.6 %), Транспорт и складирање (6.8 %) и Преработувачка индустрија (6.7 %).
Просечната месечна исплатена бруто-плата по вработен, во април 2020 година, изнесува 38 567 денари.

Според податоците на Државниот завод за статистика, индексот на просечната месечна исплатена нето-плата по вработен во април 2020 година, во однос на април 2019 година, изнесува 104.2. Ваквото зголемување се должи, пред сѐ, на зголемувањето на просечната месечна исплатена нето-плата по вработен во секторите: Образование (12.0 %), Други услужни дејности (6.9 %) и Дејности на здравствена и социјална заштита (6.4 %).

Намалување на просечната месечна исплатена нето-плата по вработен, во однос на претходниот месец, е забележано во секторите: Објекти за сместување и сервисни дејности со храна (9.0 %), Стручни, научни и технички дејности (6.9 %) и Транспорт и складирање (6.6 %).

Просечната месечна исплатена нето-плата по вработен, во април 2020 година, изнесува 25 830 денари.

Почитувани,

На ден 17.06.2020 со почеток во 12.00 часот членовите на УО на ИСОС одржаа редовна седница во проширен состав со членови овластени сметководители на ИСОС во пролжение е записникот и донесените заклучоци и одлуки

* Записник

* Ургенција

* Одлука

Со почит
ИСОС

Почитувани членови на Институтот,

Ве известуваме дека вчера 15 Јуни 2020 година во попладневните часови заврши тридневната Конференција на тема „Актуелни предизвици за сметководството и професионалното усовршување во услови на пандемија„.
Во првиот дел од конференцијата главна теме беше „Обезвреднувањето на средствата и примената на МСС 36„ кој се покажува дека станува се поактуелен за примена. Се зборуваше за тоа кои се барањата според МСС 36 и секција 27 од МСФИ за МСЕ и кои се нивните суштински разлики. Со практични примери предавачот успеа да ги приближи барањата на овој стандард во услови на пандемија, кога генерално субјектите се соочени со драстичен пад на приходите зголеми трошоци и со тоа дека се соочени со извесна потреба постријки и опрема да бидат обезвреднети.

Денес 12 Јуни 2020 година на вториот ден од онлајн конференцијата беше укажано на сметководствените импликации на кризата предизвикани од Covid - 19 што се треба да знае сметководителот во вакви услови на работење, кои се приоритетите и предизвиците, што се треба да се испланара и анализира, водејќи сметка за транспарентноста и обрнувајќи внимание на измамите во време на криза како што се сајбер нападите.
Во вториот дел презентерот обрна внимание и даде практични примери за деловните комбинации за консолидација акцентирајќи ги датумот на стекнување, пресметка на гудвил и добивка, признавање и мерење, контрола, делокругот на консолидираните финансиски извештаи како и постапка на консолидација.

Почитувани,

Ве известуваме дека Управниот одбор на Институтот ќе одржи седница на 17.06.2020 година (среда) во 12 часот во просториите на ИСОС на ул. Црвена Скопска Општина бр.10 Скопје.

За седницата на 17.06.2020 год. ги повикуваме заинтересираните членови од подружница Скопје (по еден претставник од општина Аеродром и општина Кисела Вода) и по еден претставник од градовите Берово, Виница и Кочани, да го пријават своето присуство на официјалните маил адреси на Институтот.

Седницата на Управен одбор ќе се одржи на ден 17.06.2020 година (среда) со почеток во 12,00 часот во просториите на Институт на сметководители и овластени сметководители на Република Македонија.
За седницата се предлага следниот:

Повик за прибирање:

1. Писма за интерес од страна на физички лица за учество во Комисијата за проверка на преводот од англиски јазик на македонски јазик на Меѓународните стандарди за финансиско известување (МСФИ) и Меѓународниот стандард за финансиско известување за мали и средни субјекти (МСФИ за МСС)

     * Објава

Страница 7 од 114

ЗА НАС

Институтот на сметководители и овластени сметководители на Република Македонија е професионално здружение на сметководителите и овластените сметководители, основано во согласност со Законот за вршење на сметководствена дејност. Институтот се основа со цел унапредување на сметководствената професија и организирано делување.

КОНТАКТ ИНФО

Ѓуро Стругар бр.5
(зграда Технометал Вардар)
кат 1, лок 132/133
1000 Скопје, Р. Македонија

+389 (0)2 3200030

Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.
Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.
Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

Жиро Сметка
Прокредит Банка
380-1771093051-38

НЛБ Тутнска Банка
210-0682971602-69