Најнови информации

Според податоците на Државниот завод за статистика, индексот на просечната месечна исплатена бруто-плата по вработен во октомври 2020 година, во однос на октомври 2019 година, изнесува 109.0.

Ваквото зголемување се должи, пред сѐ, на зголемувањето на просечната месечна исплатена бруто-плата по вработен во секторите: Дејности на здравствена и социјална заштита (12.3 %), Преработувачка индустрија (11.7 %) и Уметност, забава и рекреација (11.4 %).

Зголемување на просечната месечна исплатена бруто-плата по вработен, во однос на претходниот месец, е забележано во секторите: Објекти за сместување и сервисни дејности со храна (4.5 %), Трговија на големо и трговија на мало; поправка на моторни возила и мотоцикли (4.2 %) и Стручни, научни и технички дејности (3.8 %). Просечната месечна исплатена бруто-плата по вработен, во октомври 2020 година, изнесува 41 654 денари.

Според податоците на Државниот завод за статистика, индексот на просечната месечна исплатена нето-плата по вработен во октомври 2020 година, во однос на октомври 2019 година, изнесува 108.4.

Ваквото зголемување се должи, пред сѐ, на зголемувањето на просечната месечна исплатена нето-плата по вработен во секторите: Дејности на здравствената и социјалната заштита (12.0 %), Уметност, забава и рекреација (11.6 %) и Преработувачка индустрија (11.0 %).

Зголемување на просечната месечна исплатена нето-плата по вработен, во однос на претходниот месец, е забележано во секторите: Објекти за сместување и сервисни дејности со храна (4.4 %), Трговија на големо и трговија на мало; поправка на моторни возила и мотоцикли (4.4 %) и Стручни, научни и технички дејности (3.6 %).

Просечната месечна исплатена нето-плата по вработен, во октомври 2020 година, изнесува 27 899 денари.

ОГЛАС ОД ПРАВЕН ФАКУЛТЕТ

Почитувани,
На линкот во продолжение ќе се информирате за огласот за вработување на Правниот факултет „Јустинијан први“ – Скопје.

https://ukimmk-my.sharepoint.com/:w:/g/personal/ikt_pf_ukim_edu_mk/ERt5NUKg_DFIqkjA2TWk3OYBb4LOKynvbwU5cnjIU3nWqA?rtime=dw9H41aj2Eg

Со почит,
ИСОС

Директорката на Управата за јавни приходи Сања Лукаревска на денешната Прес конференција, ја информираше јавноста за искористеноста на мерката финансиска поддршка за исплата на плати за месец Октомври 2020 година.

За месец октомври 2020 поднесени се 13,819 барања БФП-ИП/2, на 12,598 работодавачи е исплатено вкупно 961,613,984 денари, за вкупно 61,556 вработени. Вкупно 179 работодавачи кои примиле финансиска поддршка за месец октомври 2020 во износ од 5.271.771 денари, не ја исполниле обврската за исплата на плата за 338 вработени.

  • ОСЛОБОДУВАЊЕ ОД ПЛАЌАЊЕ НА МЕСЕЧНИТЕ АКОНТАЦИИ НА ДЛД ОСТВАРЕН ОД ВРШЕЊЕ НА САМОСТОЈНА ДЕЈНОСТ

Пристапот до Барањето за потполнување и поднесување можете да го пронајдете во главното мени во Доход од вршење самостојна дејност/ДЛД-ОМА/1*

Управата за јавни приходи известува дека на Е-ДАНОЦИ е поставен образецот ДД-ОМА/1. Согласно измените во Законот за данок на добивка објавен во Службен Весник на РСМ, бр. 290 од 07.12.2020 година обврзниците на данокот на добивка кои имаат претрпено штети во своето работење поради ширење на корона-вирусот COVID-19, имаат право на ослободување од плаќање на износот на аконтациите на данокот на добивка за месеците ноември и декември 2020 година, како и за јануари и февруари 2021 година.

Според податоците на Државниот завод за статистика, индексот на трошоците на животот во ноември 2020 година, во однос на претходниот месец, изнесува 100.0, а индексот на цените на мало изнесува 100.3.

Индексот на трошоците на животот во ноември 2020 година е на исто ниво како и претходниот месец, но е забележано движење во подгрупите. Пораст на индексите на трошоците на животот, во ноември 2020 година, е забелжан кај свежиот и разладениот зеленчук освен компирите и другите коренести плодови за 13.3 %, маслото и маснотиите за 2.2 %, пивото за 0.5 %, жестоките пијалаци за 0.4 %, сирењето и урдата, прехранбените производи, неспомeнати на друго место, минералната вода, газираните пијалаци, соковите од овошје и зеленчук за 0.2 %.

Според проценетите податоци на Државниот завод за статистика, стапката на раст на бруто-домашниот производ (БДП) за третото тримесечје од 2020 година е -3.3 %.

Во третото тримесечје од 2020 година, најголем пораст е забележан во секторите А - Земјоделство, шумарство и рибарство од 5.2 %; Ѓ – Градежништво од 3.4 % и Ѕ - Информации и комуникации од 3.3 %.

Финалната потрошувачка на домаќинствата вклучувајќи ги непрофитните институции кои им служат на домаќинствата, во третото тримесечје од 2020 година, номинално опаѓа за 1.4 %, а нејзиното учество во структурата на брутодомашниот производ изнесува 66.0 %.

Во истиот период, извозот на стоки и на услуги номинално се намали за 6.8 %, а увозот на стоки и на услуги забележа намалување во номинален износ од 3.2 %.

Страница 8 од 123

ЗА НАС

Институтот на сметководители и овластени сметководители на Република Македонија е професионално здружение на сметководителите и овластените сметководители, основано во согласност со Законот за вршење на сметководствена дејност. Институтот се основа со цел унапредување на сметководствената професија и организирано делување.

КОНТАКТ ИНФО

Ѓуро Стругар бр.5
(зграда Технометал Вардар)
кат 1, лок 132/133
1000 Скопје, Р. Македонија

+389 (0)2 3200030

Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.
Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.
Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

Жиро Сметка
Прокредит Банка
380-1771093051-38

НЛБ Тутнска Банка
210-0682971602-69

 

Веб-страницата на ИСОС користи колачиња (cookies). Колачињата (cookies) се користат за подобрување на Вашето корисничко искуство. Повеќе информации за начинот на користење и како да ги промените Вашите подесувања за користење на колачињата, може да најдете во документот Политика за колачиња (cookies).