×

Предупредување

JUser: :_load: Неможно вчитување корисник со ID: 561

Најнови информации

Управата за јавни приходи го објавува возниот ред на „Мобилните даночни шалтери“ за месец јуни 2017 година.

Според податоците на Државниот завод за статистика, во трговијата на мало, во април 2017 година, во споредба со април 2016 година, гледано по групи и класи, зголемување на прометот е забележано во групите: Трговија на мало со храна, пијалаци и тутун (номинално за 1.0%, а реално за 0.6%) и Трговија на мало, со автомобилски горива (номинално за 17.3%, а реално за 6.9%).

Според податоците на Државниот завод за статистика, индексот на бројот на работниците во индустријата во април 2017 година, во однос на април 2016 година, изнесува 100.5.

Регулаторната комисија за енергетика објави нова Одлука за определување на највисоки цени на одделни нафтени дервати (Службен весник број 62/17).

Оглас за прибирање на понуди

Институтот на сметководители и овластени сметководители на РМ објавува оглас за ангажирање на овластени фирми за вршење на превод. За таа цел ги повикуваме сите овластени фирми да поднесат понуди за вршење на писмен превод.

Информација

По денешниот состанок,членовите на Управниот одбор на Институтот на сметководители и овластени сметководители, ја дадоа следната изјава која ќе биде корисна за членовите на Институтот, корисниците на книговодствени услуги и пошироката јавност: 

Советот на Народната банка на Република Македонија вчера ја одржа својата седница, на која како што се наведува во сооопштението, беа усвоени Кварталниот извештај и макроекономските проекции до крајот на 2017 година, при што беше утврдено дека кварталните остварувања во првиот квартал од 2017 година упатуваат на слична макроекономска слика како и во претходните, октомвриските проекции.

Институтот на сметководители и овластени сметководители се обрати до Министерството за образование и наука на Република Македонија, со цел правилно определување на тоа кои звања наведени во уверенијата издадени од универзитетите во Република Македонија, а со кои се стекнале лицата по завршениот факултет се од областа на економија и бизнис.

Страница 78 од 82

ЗА НАС

Институтот на сметководители и овластени сметководители на Република Македонија е професионално здружение на сметководителите и овластените сметководители, основано во согласност со Законот за вршење на сметководствена дејност. Институтот се основа со цел унапредување на сметководствената професија и организирано делување.

КОНТАКТ ИНФО

Ѓуро Стругар бр.5
(зграда Технометал Вардар)
кат 1, лок 132/133
1000 Скопје, Р. Македонија

+389 (0)2 3200030

Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.
Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.
Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

Жиро Сметка
Прокредит Банка
380-1771093051-38

НЛБ Тутнска Банка
210-0682971602-69