Најнови информации

Според податоците на Државниот завод за статистика, индексот на просечната месечна исплатена бруто-плата по вработен во септември 2020 година, во однос на септември 2019 година, изнесува 108.2. Ваквото зголемување се должи, пред сѐ, на зголемувањето на просечната месечна исплатена бруто-плата по вработен во секторите: Преработувачка индустрија (10.7 %), Уметност, забава и рекреација (10.6 %) и Дејности на здравствена и социјална заштита (10.2 %).

Намалување на просечната месечна исплатена бруто-плата по вработен, во однос на претходниот месец, е забележано во секторите: Уметност, забава и рекреација (6.4 %), Земјоделство, шумарство и рибарство (5.4 %) и Трговија на големо и трговија на мало; поправка на моторни возила и мотоцикли (2.9 %).

Просечната месечна исплатена бруто-плата по вработен, во септември 2020 година, изнесува 40 913 денари.

Според податоците на Државниот завод за статистика, индексот на просечната месечна исплатена нето-плата по вработен во септември 2020 година, во однос на септември 2019 година, изнесува 107.7.Ваквото зголемување се должи, пред сѐ, на зголемувањето на просечната месечна исплатена нето-плата по вработен во секторите: Уметност, забава и рекреација (10.6 %), Преработувачка индустрија (10.2 %) и Дејности на здравствена и социјална заштита (10.0 %).

Намалување на просечната месечна исплатена нето-плата по вработен, во однос на претходниот месец, е забележано во секторите: Земјоделство, шумарство и рибарство (7.1 %), Уметност, забава и рекреација (6.4 %) и Трговија на големо и трговија на мало; поправка на моторни возила и мотоцикли (3.2 %).

Просечната месечна исплатена нето-плата по вработен, во септември 2020 година, изнесува 27 405 денари.

Се известуваат даночните обврзници и сметководители дека рокот за поднесување на Барањата за финансиска поддршка образец БФП-ИП/2 и образец БФС-СВД/2 се продолжува до 12 ноември 2020 година.

ИЗВЕСТУВАЊЕ

Управата за јавни приходи на РСМ на системот Е-даноци денес (10.11.2020) ги објави обрасците за финансиска поддршка за исплата на плати, чиј законски утврден рок за поднесок е 10.11.2020 година.
Во таа насока Институтот на сметководители и овластени сметководители известува дека, поради задоцнетото објавување на обрасците/барањата за финансиска поддршка за исплата на плати на работниците на системот Е-даноци како и соочување со технички проблеми и неможност да ги реализираат апликациите во системот, кај голем дел од лиценцираните друштва за вршење на сметководствени работи и овластените сметководители ќе настане доцнење при доставувањето на истите.

Со почит,
ИСОС

Врз основа на Закон за финансиска поддршка на работодавачите погодени од здравствено-економската криза предизвикана од вирусот Covid-19, заради исплата на платите за месеците октомври, ноември и декември 2020 година („Службен весник на РСМ“, бр.267/2020),за остварување на правото работодавачот поднесува Барање за финансиска поддршка за исплата на платите на работниците (образец БФП-ИП/2) за секој месец поединечно, до Управата за јавни приходи.Поднесувањето на барањето се врши преку системот е-Даноци најдоцна до 10-ти во месецот за претходниот месец, а комплетноста на Барањето го потврдува Управата за јавни приходи, во рок од 3 дена од денот на доставувањето на барањето.

 

Според податоците на Државниот завод за статистика, индексот на трошоците на животот во октомври 2020 година, во однос на претходниот месец, изнесува 100.1, а индексот на цените на мало изнесува 99.5.

Пораст на индексите на трошоците на животот во октомври 2020 година, во споредба со претходниот месец, е забележан кај цигарите за 5.2 %, свежиот и разладениот зеленчук освен компирите и другите коренести плодови за 4.2 %, маслото и маснотиите за 3.7 %, шеќерот, џемот, медот, чоколадата и кондиторските производи за 0.9 % и виното за 0.2 %.

Директорката на Управата за јавни приходи Сања Лукаревска заедно со Министерот за финансии Фатмир Бесими одржаа заедничка прес конференција посветена на Законот за финансиска поддршка за исплата на плати и спроведување на мерките од четвртиот пакет антикризни мерки.

Владата на Република Северна Македонија во рамките на четвртиот сет економски мерки за ревитализирање на економијата во услови на КОВИД-19 го усвои пакетот мерки кој, меѓу другото, предвидува директна финансиска поддршка на приватниот сектор и стимулирање на компаниите за враќање и задржување на работниците на работните места. Овој предлог закон е во собраниска процедура и очекуваме да биде донесен во најкраток можен рок.

Страница 10 од 123

ЗА НАС

Институтот на сметководители и овластени сметководители на Република Македонија е професионално здружение на сметководителите и овластените сметководители, основано во согласност со Законот за вршење на сметководствена дејност. Институтот се основа со цел унапредување на сметководствената професија и организирано делување.

КОНТАКТ ИНФО

Ѓуро Стругар бр.5
(зграда Технометал Вардар)
кат 1, лок 132/133
1000 Скопје, Р. Македонија

+389 (0)2 3200030

Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.
Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.
Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

Жиро Сметка
Прокредит Банка
380-1771093051-38

НЛБ Тутнска Банка
210-0682971602-69

 

Веб-страницата на ИСОС користи колачиња (cookies). Колачињата (cookies) се користат за подобрување на Вашето корисничко искуство. Повеќе информации за начинот на користење и како да ги промените Вашите подесувања за користење на колачињата, може да најдете во документот Политика за колачиња (cookies).