Најнови информации

Почитувани,
Во продолжение известување од УО на ИСОС.

Записник УО на ИСОС

Со почит
ИСОС

Почитувани,
Во продолжение известување од УО на ИСОС.

Записник УО на ИСОС

Записник Собрание

Со почит
ИСОС

Институтот на сметководители и овластени сметководители информира дека Регистарот на овластени сметководители и Регистарот на сметководители се дополнети со носители на уверенија за кои е завршена постапката за упис, согласно Законот за вршење сметководствени работи.

Известување за собрание

Врз основа на член 8 став 2 од Законот за вршење на сметководствени работи (Службен весник на Република Македонија бр.95/12, 188/13, 27/14, 154/15, 192/15, 23/16 и 190/16) и член 20 став 4 и 21 став 1 од Статутот на Институтот на сметководители и овластени сметководители на Република Македонија, се свикува седница на Институтот на сметководители и овластени сметководители на Република Македонија. Седницата на Собранието ќе се одржи на ден 17.05.2019 година (петок) со почеток во 11 часот во Скопје хотел - Александар палас. Во прилог дневен ред на седницата.

Со почит,
ИСОС

Управата за јавни приходи објавува Листа на должници бр.05/2019 за долгови доспеани до 31.01.2018 и неплатени до 30.04.2019 година по основ на ДДВ, данок на добивка, персонален данок на доход, придонеси од задолжително социјално осигурување, акцизи и царини, за кои вкупниот износ на долгот е:
повисок од 120.000 денари за физичките лица и самостојни вршители на дејност; и повисок од 300.000 денари за правните лица.

Според податоците на Државниот завод за статистика, во март 2019 година, продажните цени на производителите на индустриски производи на странски пазари се повисоки за 0.9 % на месечно ниво, а за 1.1 % на годишно ниво.

Во март 2019, во споредба со февруари 2019 година, продажните цени на производителите на индустриски производи на странски пазари се повисоки во секторот Рударство и вадење на камен за 2.4 % и во секторот Преработувачка индустрија за 0.8 %.

Во март 2019, во споредба со март 2018 година, продажните цени на производителите на индустриски производи на странски пазари се пониски во секторот Рударство и вадење на камен за 10.8 %, а во секторот Преработувачка индустрија се повисоки за 2.5 %.

Страница 2 од 77

ЗА НАС

Институтот на сметководители и овластени сметководители на Република Македонија е професионално здружение на сметководителите и овластените сметководители, основано во согласност со Законот за вршење на сметководствена дејност. Институтот се основа со цел унапредување на сметководствената професија и организирано делување.

КОНТАКТ ИНФО

Ѓуро Стругар бр.5
(зграда Технометал Вардар)
кат 1, лок 132/133
1000 Скопје, Р. Македонија

+389 (0)2 3200030

Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.
Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.
Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

Жиро Сметка
Прокредит Банка
380-1771093051-38

НЛБ Тутнска Банка
210-0682971602-69