×

Предупредување

JUser: :_load: Неможно вчитување корисник со ID: 579
JUser: :_load: Неможно вчитување корисник со ID: 561

Најнови информации

На редовна аукција за продажба на благајнички записи што се одржа на 13.09.2017 година со примена на тендер со ограничен износ и фиксно утврдена каматна стапка од 3,25% беа понудени благајнички записи на ниво од 25.000 милиони денари, соопшти Народната банка на РМ.

Остварената негативна стапка на раст во првата половина од годината упатува на понизок раст од проектираниот за цела 2017 година, се вели во соопштението од одржа редовна седница на Комитетот за оперативна монетарна политика на Народната банка на РМ.

ИЗВЕСТУВАЊЕ

Се повикуваат сите вршители на дејност, сметководствени работи согласно Законот за вршење на сметководствени работи најдоцна до 30.09.2017 да ги достават потребните документи заради навремено стекнување со лиценца за работа и навремено усогласување на web апликацијата со Централен Регистар на РМ и Управата за јавни приходи, а сходно достава на Годишна сметка и ДБ за 2017 година.

Во II тримесечје од 2017 година активното население во Република Македонија брои 955 699 лица од кои вработени се 739 892, а 215 807 лица се невработени, соопшти Државниот завод за статистика.

Институтот на сметководители и овластени сметководители потсетува дека согласно Даночниот календар на Управата за јавни приходи до 15-ти септември фирмите имаат обврска да платат месечна аконтација на данокот на добивка доколку не се правни лица со посебен даночен статус (заштитно трговско друштво, стопанска единица на Казнено поправна установа или корисник на технолошка индустриска развојна зона).

Листа на должници бр.9/2017

Управата за јавни приходи објавува Листа на должници бр.9/2017 за долгови доспеани до 31.05.2017 и неплатени до 31.08.2017 година.

Стапката на раст на бруто-домашниот производ (БДП) за второто тримесечје од 2017 година е -1.8%, соопшти Државниот завод за статистика.

Страница 103 од 123

ЗА НАС

Институтот на сметководители и овластени сметководители на Република Македонија е професионално здружение на сметководителите и овластените сметководители, основано во согласност со Законот за вршење на сметководствена дејност. Институтот се основа со цел унапредување на сметководствената професија и организирано делување.

КОНТАКТ ИНФО

Ѓуро Стругар бр.5
(зграда Технометал Вардар)
кат 1, лок 132/133
1000 Скопје, Р. Македонија

+389 (0)2 3200030

Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.
Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.
Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

Жиро Сметка
Прокредит Банка
380-1771093051-38

НЛБ Тутнска Банка
210-0682971602-69

 

Веб-страницата на ИСОС користи колачиња (cookies). Колачињата (cookies) се користат за подобрување на Вашето корисничко искуство. Повеќе информации за начинот на користење и како да ги промените Вашите подесувања за користење на колачињата, може да најдете во документот Политика за колачиња (cookies).