×

Предупредување

JUser: :_load: Неможно вчитување корисник со ID: 561

Најнови информации

Регулаторната комисија за енергетика на Р.М. ги намали рафинериските и на малопродажните цени на нафтените деривати во просек за 0,55%, односно за 0,25% во однос на рафинериските и на малопродажните цени на нафтените деривати утврдени согласно Одлуката на Регулаторната комисија за енергетика на Република Македонија од 08.08.2017 година.

Во текот на 2015 и 2016 година 37 приватни фирми и јавни претпријатија намерно биле изземани од списоците за присилна наплата на данок на добивка, изјави директорката на Управата за јавни приходи Сања Лукаревска на денешната прес конференција. Таа рече дека врабoтени во Управата од кои дел и раководни лица изземале некои фирми од плаќање данок на добивка.

Согласно Даночниот календар на Управата за јавни приходи, потсетуваме дека фирмите и граѓаните кои вршат стопанска дејност, и се регистрирани за целите на ДДВ и се месечен даночен обврзник, до 25 август задолжително треба да поднесете даночна пријава на образец “ДДВ-04” по електронски пат преку е-Даноци.

Kомпаниите во индустриските зони придонесуваат за раст на вкупната додадена вредност во економијата за 2,3 п.п. од збирниот номинален раст од 16,9% во периодот 2014 - 2016 година, се наведува во анализа на ефектите од работењето на новите извозно ориентирани компании врз домашната економија направена од Дирекцијата за монетарна политика и истражување при Народната банка на Република Македонија.

Нема никаква потреба да се печатат здравствени картони и да им се даваат на пациентите, од денеска на пациентите нема да им се бараат вакви картони, рече министерот за здравство Арбен Таравари на денешната прескоференција.

Јавниот долг на Република Македонија на крајот на 2016 година изнесува 4.711,4 милиони евра што претставува 47,8 отсто во однос на БДП, се вели во Годишниот извештај за управување со јавен долг што го објави Министерството за финансии.

Министерството за финансии информира дека на аукцијата одржана на денеска, 15.8.2017 година, издаде државни хартии од вредност во износ од 2,701 милијарди денари (43,93 милиони евра).

Страница 108 од 123

ЗА НАС

Институтот на сметководители и овластени сметководители на Република Македонија е професионално здружение на сметководителите и овластените сметководители, основано во согласност со Законот за вршење на сметководствена дејност. Институтот се основа со цел унапредување на сметководствената професија и организирано делување.

КОНТАКТ ИНФО

Ѓуро Стругар бр.5
(зграда Технометал Вардар)
кат 1, лок 132/133
1000 Скопје, Р. Македонија

+389 (0)2 3200030

Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.
Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.
Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

Жиро Сметка
Прокредит Банка
380-1771093051-38

НЛБ Тутнска Банка
210-0682971602-69

 

Веб-страницата на ИСОС користи колачиња (cookies). Колачињата (cookies) се користат за подобрување на Вашето корисничко искуство. Повеќе информации за начинот на користење и како да ги промените Вашите подесувања за користење на колачињата, може да најдете во документот Политика за колачиња (cookies).