×

Предупредување

JUser: :_load: Неможно вчитување корисник со ID: 561
JUser: :_load: Неможно вчитување корисник со ID: 579

Најнови информации

Известување

Неофицијалните регистри на сметководители и овластени сметководители се дополнети со нови лица кои поднеле барање за стекнување уверение, ги исполниле условите предвидени со Законот за вршење сметководствени работи и се стекнале со уверение за овластени сметководител, односно сметководител.

Трошоци на живот, јули 2017

Според податоците на Државниот завод за статистика, индексот на трошоците на животот во јули 2017 година, во споредба со јули 2016 година, бележи пораст од 1.2%, а индексот на цените на мало бележи пораст за 2.9%.

Собранието на Република Македонија вчера попладне го усвои ребалансот на Буџетот за 2017 година.

Според податоци на Државниот завод за статистика, вкупната вредност на извозот на стоки од Република  Македонија, во периодот јануари-јуни 2017 година, изнесува 146 245 756 илјади денари и бележи пораст од 16.2% во  однос на истиот период од претходната година. Вредноста на увезената стока, во периодот јануари-јуни 2017 година,  изнесува 199 947 002 илјади денари што е за 11.2% повеќе во споредба со истиот период од претходната година.

Владата на Република Македонија на вчерашната седница го усвои предлог законот за изменување и дополнување на Законот за минимална плата и со тоа ја започна законската процедура за зголемување на минималната плата на ниво од 12.000 денари. 

Управата за јавни приходи ги модернизира процедурите на пријавување и плаќање на персоналниот данок од страна на фирмите, граѓаните и сметководствените бироа.

Во Службен весник бр.96 од 28 јули 2017 година е објавена Одлука на Народната банка на РМ за дополнување на одлуката за сметковниот (контниот план) за банките.

Страница 111 од 123

ЗА НАС

Институтот на сметководители и овластени сметководители на Република Македонија е професионално здружение на сметководителите и овластените сметководители, основано во согласност со Законот за вршење на сметководствена дејност. Институтот се основа со цел унапредување на сметководствената професија и организирано делување.

КОНТАКТ ИНФО

Ѓуро Стругар бр.5
(зграда Технометал Вардар)
кат 1, лок 132/133
1000 Скопје, Р. Македонија

+389 (0)2 3200030

Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.
Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.
Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

Жиро Сметка
Прокредит Банка
380-1771093051-38

НЛБ Тутнска Банка
210-0682971602-69

 

Веб-страницата на ИСОС користи колачиња (cookies). Колачињата (cookies) се користат за подобрување на Вашето корисничко искуство. Повеќе информации за начинот на користење и како да ги промените Вашите подесувања за користење на колачињата, може да најдете во документот Политика за колачиња (cookies).