×

Предупредување

JUser: :_load: Неможно вчитување корисник со ID: 561
JUser: :_load: Неможно вчитување корисник со ID: 579

Најнови информации

Собранието на Република Македонија вчера попладне го усвои ребалансот на Буџетот за 2017 година.

Според податоци на Државниот завод за статистика, вкупната вредност на извозот на стоки од Република  Македонија, во периодот јануари-јуни 2017 година, изнесува 146 245 756 илјади денари и бележи пораст од 16.2% во  однос на истиот период од претходната година. Вредноста на увезената стока, во периодот јануари-јуни 2017 година,  изнесува 199 947 002 илјади денари што е за 11.2% повеќе во споредба со истиот период од претходната година.

Владата на Република Македонија на вчерашната седница го усвои предлог законот за изменување и дополнување на Законот за минимална плата и со тоа ја започна законската процедура за зголемување на минималната плата на ниво од 12.000 денари. 

Управата за јавни приходи ги модернизира процедурите на пријавување и плаќање на персоналниот данок од страна на фирмите, граѓаните и сметководствените бироа.

Во Службен весник бр.96 од 28 јули 2017 година е објавена Одлука на Народната банка на РМ за дополнување на одлуката за сметковниот (контниот план) за банките.

Народната банка на Република Македонија ќе ги објавува податоците за платниот биланс на квартална основа, за да се избегнат чести и поголеми ревизии на статистичките податоци, а истовремено задржувајќи го известувачкиот товар на ниско ниво (преку задржување на динамиката на доставување на квартални прашалници, наместо воведување месечни прашалници), се вели во соопштението објавено на интернет страницата на НБРМ.

Управата за јавни приходи го објавува возниот ред на „Мобилните даночни шалтери“ за месец август.

Според податоци на Државниот завод за статистика, во трговијата на мало, во јуни 2017 година, во споредба со јуни 2016 година, гледано по групи и класи, зголемување на прометот е забележано во групите:
Трговија на мало со храна, пијалаци и тутун (номинално за 8.0%, а реално за 6.0%) и Трговија на мало, со автомобилски горива (номинално за 8.7%, а реално за 8.6%).

Страница 111 од 123

ЗА НАС

Институтот на сметководители и овластени сметководители на Република Македонија е професионално здружение на сметководителите и овластените сметководители, основано во согласност со Законот за вршење на сметководствена дејност. Институтот се основа со цел унапредување на сметководствената професија и организирано делување.

КОНТАКТ ИНФО

Ѓуро Стругар бр.5
(зграда Технометал Вардар)
кат 1, лок 132/133
1000 Скопје, Р. Македонија

+389 (0)2 3200030

Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.
Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.
Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

Жиро Сметка
Прокредит Банка
380-1771093051-38

НЛБ Тутнска Банка
210-0682971602-69

 

Веб-страницата на ИСОС користи колачиња (cookies). Колачињата (cookies) се користат за подобрување на Вашето корисничко искуство. Повеќе информации за начинот на користење и како да ги промените Вашите подесувања за користење на колачињата, може да најдете во документот Политика за колачиња (cookies).