×

Предупредување

JUser: :_load: Неможно вчитување корисник со ID: 561

Најнови информации

Регулаторната комисија за енергетика на Република Македонија донесе одлука за намалување на рафинериските и малопродажните цени на нафтените деривати во просек од 6,52 проценти и 4,7 проценти во однос на рафинериските и малопродажни цени утврдени со одлуката од 29.05.2017 година.

Централен регистар на Р. Македонија известува дека согласно новите безбедносни мерки и стандарди (PCI DSS), системот на КАСИС, cPay нема да го поддржува застарениот и небезбеден протокол TLS 1.0.

Според податоците на Државниот завод за статистика, во првото тримесечје од 2017 година активното население во Република Македонија брои 952.644 лица од кои вработени се 734.043, а 218.601 лица се невработени.

Состаноците ќе се одржат во следниве термини и градови:

- На ден 13.06.2017, во 14 часот, во Прилеп во салата на Општинското собрание
- На ден 14.06.2017, во 14 часот, во Штип во салата на Општинското собрание

Врз основа на член 48 став 1 точка 3 од Законот за Народната банка на РМ („Службен весник на РМ“ бр. 158/10, 123/12, 43/14, 153/15 и 6/16) и точка 9 од Одлуката за начинот и постапката на известување за трансакции со нерезиденти („Службен весник на РМ“ бр.87/14), гувернерот на Народната банка на РМ донесе Упатство за дополнување на упатството за начинот на непосредно известување за состојбата и промените на сметките на резидентите во странство и на евиденциските сметки за порамнување на меѓусебните побарувања и обврски со нерезидентите.

Драги членови, за да Ви го олесниме пребарувањето по интернет страниците каде се објавуваат огласи за вработување, воведуваме пракса еднаш неделно да подготвуваме преглед на активни огласи за вработување на сметководители.

Според податоците на Државниот завод за статистика, индексот на трошоците на животот во мај 2017 година, во однос на претходниот месец, изнесува 100.7, а индексот на цените на мало 100.6.

Извозот порасна за 12.7%

Според претходните податоци на Државниот завод за статистика, вкупната вредност на извозот на стоки од Република Македонија, во периодот јануари-април 2017 година, изнесува 93 959 795 илјади денари и бележи пораст од 12.7% во однос на истиот период од претходната година.

Страница 115 од 121

ЗА НАС

Институтот на сметководители и овластени сметководители на Република Македонија е професионално здружение на сметководителите и овластените сметководители, основано во согласност со Законот за вршење на сметководствена дејност. Институтот се основа со цел унапредување на сметководствената професија и организирано делување.

КОНТАКТ ИНФО

Ѓуро Стругар бр.5
(зграда Технометал Вардар)
кат 1, лок 132/133
1000 Скопје, Р. Македонија

+389 (0)2 3200030

Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.
Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.
Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

Жиро Сметка
Прокредит Банка
380-1771093051-38

НЛБ Тутнска Банка
210-0682971602-69

 

Веб-страницата на ИСОС користи колачиња (cookies). Колачињата (cookies) се користат за подобрување на Вашето корисничко искуство. Повеќе информации за начинот на користење и како да ги промените Вашите подесувања за користење на колачињата, може да најдете во документот Политика за колачиња (cookies).