×

Предупредување

JUser: :_load: Неможно вчитување корисник со ID: 561

Најнови информации

Според податоците на Државниот завод за статистика, индексот на цените на угостителските услуги во мај 2017 година, во споредба со април 2017 година, остана на исто ниво.

Сојуз на стопански комори на Македонија во соработка со Централниот регистар на Македонија организира обука на тема: „Постапка за законска задолжителна електронска регистрација – Централен регистар“, која ќе се одржи на 09.06.2017 (петок) во просториите на Сојуз на стопански комори на Македонија, со почеток во 10 часот.

Според податоците на Државниот завод за статистика, во првото тримесечје од 2017 година, стапката на слободни работни места изнесува 1.60%. Државниот завод за статистика информира дека бројот на пополнети работни места изнесува 484.005, додека бројот на слободни работни места 7.871.

Народната банка на Република Македонија неколку пати досега ѝ укажа на јавноста да биде внимателна во однос на понудите кои доаѓаат преку електронските медиуми за купување и тргување со дигиталните (крипто) валути, се вели во соопштението на НБРМ.

Комората на сметководители на Македонија информира дека се спроведени активности во насока на подобрување на квалитетот при вршењето на сметководствените работи со цел регулирање на професијата и заштита, не само на компаниите кои се занимаваат со оваа дејност, туку на сите останати компании - корисници на услугите.

Централниот регистар на Република Македонија информира дека од 01.06.2017 (четврток), службени лица вработени во ЦР, овластени од директорот, ќе спроведат контрола на носителите на овластување - регистрационен агент.

Управата за јавни приходи го објавува возниот ред на „Мобилните даночни шалтери“ за месец јуни 2017 година.

Според податоците на Државниот завод за статистика, во трговијата на мало, во април 2017 година, во споредба со април 2016 година, гледано по групи и класи, зголемување на прометот е забележано во групите: Трговија на мало со храна, пијалаци и тутун (номинално за 1.0%, а реално за 0.6%) и Трговија на мало, со автомобилски горива (номинално за 17.3%, а реално за 6.9%).

Страница 116 од 121

ЗА НАС

Институтот на сметководители и овластени сметководители на Република Македонија е професионално здружение на сметководителите и овластените сметководители, основано во согласност со Законот за вршење на сметководствена дејност. Институтот се основа со цел унапредување на сметководствената професија и организирано делување.

КОНТАКТ ИНФО

Ѓуро Стругар бр.5
(зграда Технометал Вардар)
кат 1, лок 132/133
1000 Скопје, Р. Македонија

+389 (0)2 3200030

Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.
Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.
Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

Жиро Сметка
Прокредит Банка
380-1771093051-38

НЛБ Тутнска Банка
210-0682971602-69

 

Веб-страницата на ИСОС користи колачиња (cookies). Колачињата (cookies) се користат за подобрување на Вашето корисничко искуство. Повеќе информации за начинот на користење и како да ги промените Вашите подесувања за користење на колачињата, може да најдете во документот Политика за колачиња (cookies).