×

Предупредување

JUser: :_load: Неможно вчитување корисник со ID: 561

Најнови информации

На седница на Собранието на Институтот на овластени сметководители и сметководители што се одржа на 21.03.2017 година се донесе предлог-одлука со која се утврдува минималниот надомест за месечните трошоци за книговодствени услуги.

Управата за јавни приходи го објавува возниот ред на мобилните даночни шалтери за месец мај. 

Според податоците на Државниот завод за статистика, индексот на просечната месечна исплатена нето-плата по вработен, во февруари 2017 година, во однос на февруари 2016 година, изнесува 102.4.

Централниот регистар на Македoнија информира дека од 04.04.2017 година, преку системот за е-потврди и интернет дистрибутивниот систем на Централен регистар постои можност да се користи новиот производ – потврда од залог и лизинг.

Народната банка на Република Македонија најавува одржување на Десеттата јубилејна конференција за плаќања и пазарна инфраструктура со наслов: „Двигатели нa интеграцијатa на плаќањата во Европа – иновации и соработка“. Конференцијата се организира во соработка со централните банки на Холандија и Португалија, а ќе се одржи во Охрид, хотел „Инекс Горица“, во  периодот од 5 до 7 јули 2017 година.

Народната банка на Република Македонија објавува извештај со најновите основни економски покажатели. Во прилог ја пренесуваме информацијата.

http://www.nbrm.mk/?ItemID=750FC531FC3D1B49B16440313562D400

Управата за јавни приходи информира дека во случај на неподнесена МПИН пресметка, УЈП ги утврдува придонесите по службена должност, согласно измените и дополнувањата на член 23 од Законот за придонеси од задолжително социјално осигурување од 17.10.2016 година.

Нов образец ДДВ-01

Управата за јавни приходи информира дека сите даночни обврзници кои имаат обврска да поднесат Пријава за регистрација за данокот на додадена вредност (образец ДДВ-01) истото треба да го направат со поднесување на новиот образец ДДВ-01 објавен во „Службен весник на Р.М.“ бр.216/16 од 15.12.2016 година, кој е достапен на веб страницата на Управата за јавни приходи на следниов линк http://www.ujp.gov.mk/mk/obrasci/opis/189

Страница 120 од 121

ЗА НАС

Институтот на сметководители и овластени сметководители на Република Македонија е професионално здружение на сметководителите и овластените сметководители, основано во согласност со Законот за вршење на сметководствена дејност. Институтот се основа со цел унапредување на сметководствената професија и организирано делување.

КОНТАКТ ИНФО

Ѓуро Стругар бр.5
(зграда Технометал Вардар)
кат 1, лок 132/133
1000 Скопје, Р. Македонија

+389 (0)2 3200030

Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.
Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.
Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

Жиро Сметка
Прокредит Банка
380-1771093051-38

НЛБ Тутнска Банка
210-0682971602-69

 

Веб-страницата на ИСОС користи колачиња (cookies). Колачињата (cookies) се користат за подобрување на Вашето корисничко искуство. Повеќе информации за начинот на користење и како да ги промените Вашите подесувања за користење на колачињата, може да најдете во документот Политика за колачиња (cookies).