×

Предупредување

JUser: :_load: Неможно вчитување корисник со ID: 561

Најнови информации

Со цел подобрување на критериумите на предлог-актот со кој од страна на Собранието на Институтот на сметководители и овластени сметководители се предложени минимални надоместоци за месечните трошоци за книговодствени услуги се одржаа  јавни расправи во Скопје, Штип, Струмица, Прилеп, Кавадарци, Битола, Кичево, Ресен, Дебар, Гостивар, Куманово, Охрид, Струга, Велес, Тетово на кои учествуваа 658 претставници на сметководствени бироа и самостојни  сметководители.

Институтот на овластени сметководители и сметководители согласно член 29 од Законот за вршење сметководствени работи води  Регистар  на  овластени сметководители и  Регистар  на сметководители. Согласно Законот, Институтот податоците од регистрите ги објавува на својата веб страница и истите континуирано ги ажурира.

На 5-6 Април 2017, Скопје се одржа дводневна работилница на тема „Имплементација на најдобрите меѓународни практики за подобрување на квалитететот на сметководствени услуги„, во организација на Институтот на овластени сметководители и сметководители и Сојузот на сметководители на Република Македонија.

Подобрување на условите и квалитетот на сметководствената професија, преку имплементација на најдобрите меѓународни практики е целта на стручната работилница на сметководители со меѓународно искуство во организација на Институтот на овластени сметководители и сметководители (ИСОС) и Сојузот на сметководители на Република Македонија.

На седница на Собранието на Институтот на овластени сметководители и сметководители што се одржа на 21.03.2017 година се донесе предлог-одлука со која се утврдува минималниот надомест за месечните трошоци за книговодствени услуги.

Управата за јавни приходи го објавува возниот ред на мобилните даночни шалтери за месец мај. 

Според податоците на Државниот завод за статистика, индексот на просечната месечна исплатена нето-плата по вработен, во февруари 2017 година, во однос на февруари 2016 година, изнесува 102.4.

Централниот регистар на Македoнија информира дека од 04.04.2017 година, преку системот за е-потврди и интернет дистрибутивниот систем на Централен регистар постои можност да се користи новиот производ – потврда од залог и лизинг.

Страница 120 од 121

ЗА НАС

Институтот на сметководители и овластени сметководители на Република Македонија е професионално здружение на сметководителите и овластените сметководители, основано во согласност со Законот за вршење на сметководствена дејност. Институтот се основа со цел унапредување на сметководствената професија и организирано делување.

КОНТАКТ ИНФО

Ѓуро Стругар бр.5
(зграда Технометал Вардар)
кат 1, лок 132/133
1000 Скопје, Р. Македонија

+389 (0)2 3200030

Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.
Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.
Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

Жиро Сметка
Прокредит Банка
380-1771093051-38

НЛБ Тутнска Банка
210-0682971602-69

 

Веб-страницата на ИСОС користи колачиња (cookies). Колачињата (cookies) се користат за подобрување на Вашето корисничко искуство. Повеќе информации за начинот на користење и како да ги промените Вашите подесувања за користење на колачињата, може да најдете во документот Политика за колачиња (cookies).